Det er måske det første, du tænker på om morgenen: Den nøddeagtige aroma, der kommer fra krus til næsebor, den søde, koffeinholdige invitation til snart at varme din krop, skærpe dine sanser og gøre dig klar til dagen, til arbejde og familie og alt det gode og vigtige i verden. Ja, det er selvfølgelig kaffe vi taler om. Uden kaffe føler mange af os os fortabte. Ingen kaffe betyder ingen fremdrift. Det anslås, at mennesker på verdensplan drikker over to milliarder kopper kaffe om dagen. To milliarder (der spildte vi vist lige vores latte i skødet). Vi er i øjeblikket en art, der er virkelig afhængig af den mørke bønne, en simpel varm drik fremstillet ved at riste og male et frø og derefter bade det i varmt vand. Læs videre her for at finde ud af, hvorfor Tanzanias kaffe er den bedste i verden.
Kaffe er kræsen. Den kan kun dyrkes i ækvatoriale klimaer ved visse temperaturer og højdeniveauer. De mere premium kaffebønner, som Arabica, er også de mest følsomme over for klima, jord og vand. Så når de bedste vækstbetingelser er tilgængelige, kan kaffe blive en kontantafgrøde, der skal eksporteres rundt i verden. I øjeblikket er kaffe Tanzanias største eksportvare, op mod 40.000 tons dyrket årligt, hvilket tegner sig for omkring 60 millioner dollars i omsætning hvert år. Den tanzaniske kaffeindustri beskæftiger mere end 400.000 familier, og landet er den fjerdestørste afrikanske producent af kaffe, hvilket placerer dem godt blandt de 20 største kaffeproducenter på planeten.
Efter at være ankommet til Tanzania til din safari, Kilimanjaro-vandring eller Zanzibar-ferie, vil du højst sandsynligt rejse gennem kaffeplantager på et tidspunkt i løbet af dit ophold. Disse bølgende grønne marker kan prale af bredbladede planter, der strækker sig så langt øjet rækker. Men hvordan blev Tanzania sådan en kaffetitan? Til dette er vi nødt til at gå tilbage til historiebøgerne.
Mennesker indtog først kaffe omkring det 15. århundrede i Etiopien, som ligger blot flere hundrede kilometer nord for Tanzania. Planten blev brugt til at øge årvågenheden, arbejde flere timer og til bøn. Planten spredte sig hurtigt rundt i verden og fulgte handelsruterne. I det 16. århundrede begyndte man at dyrke kaffe i det nordvestlige Tanzania med Haya-stammen, som røg, kogte og tyggede tingene, men aldrig drak det mørke sammenkog. Tyskernes og briternes kolonisering fremskyndede kaffedyrkningsteknikker i Tanzania, og mange stammefolk arbejdede på kaffeplantager, inklusive Chagga, der bor omkring Kilimanjaro-bjerget. Efter Tanzania opnåede sin uafhængighed i 1961, så landets ledere et løfte i kaffeeksporten og fordoblede deres økonomi. Offentlig ledelse af kaffeindustrien førte til komplikationer og markedsvolatilitet, og reformer i begyndelsen af 1990’erne privatiserede industrien. Nu er over halvfems procent af kaffen i Tanzania dyrket af små landbrug.
Kaffe af højere kvalitet, som Tanzania er kendt for, Arabica, er berømt for sin klare syre og frugtagtige, syrlige noter. Du kan forvente at en kop tanzaniansk bryg smager meget som etiopisk eller kenyansk kaffe, da de alle deler en fælles oprindelse. Tanzania peaberry er en kendt delikatesse for kaffeelskere.
Absolut. Vi har et Vores Afrika kontor i byen Arusha, ground zero for adgang til landets fineste kaffeplantager, på skråningerne af Mount Kilimanjaro. Vi har mangeårige relationer til kaffebønder og kan facilitere en plantagerundvisning og kaffesmagning. Faktisk får man en gennemgang af kafferistning fra rå bønne til kop på vores grupperejser til Kilimanjaro.
Her er nogle af vores foretrukne kaffe-hangouts i Tanzania:
Union Café, Moshi. Dette sted er klassisk, og en lokal favorit. Medbring en bog eller dagbog, og planlæg at bruge et par timer på at nippe til lokal kaffe og se verden passere forbi.
Zanzibar Coffee House i Stone Town: For enhver Zanzibar-rejse anbefaler vi mindst én dag i Stonetown. Efter at have udforsket byen labyrintiske gader, har du brug for en koffeinholdig drik. Du behøver ikke lede længere, for Coffe House er stedet.
Fifi’s Restaurant og Café, Arusha. Velkendt sted i centrum af byen. God mad, kager og folk at se på, findes her også.
For de fleste, der rejser til Tanzania, fokuserer der på at se løver, flodheste og andre safarihøjdepunkter. Eller måske er det dykning og strandtur fra krydderiøerne. Men lad os være ærlige: intet af dette kan ske uden den første kop kaffe. Så hvis du rejser halvvejs over hele kloden for at få disse oplevelser, hvorfor så ikke få det til at smage lidt bedre?
Vi håber, du nu er blevet overbevist om, at Tanzanias kaffe er den bedste i verden 😉
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening