Tag til Østafrika og mød Tanzanias stammefolk. Den levende, lokale folklorekultur er eksotisk og fascinerende. Mødet med den stemningsfulde blanding af mennesker og kulturer i Tanzania skaber uforglemmelige rejseminder for dig, der besøger det østafrikanske land.
Siden menneskehedens morgen, da savannerne i det østlige og sydlige Afrika oplevede menneskehedens fødsel, har Tanzania været hjemsted for utallige folk af vidt forskellig oprindelse. Tanzanias historie er især tegnet af folk fra de oprindelige Bantu-bosættere fra Syd- og Vestafrika, samt araberne fra Shiraz i Persien og Oman.
Tanzania blev uafhængigt i 1961. Landet har en befolkning på over 26 millioner mennesker. Befolkningen tæller 120 afrikanske etniske grupper, hvoraf ingen repræsenterer mere end 10 procent af befolkningen. De fleste identificerer sig først og fremmest som tanzanianere. Dette står i bemærkelsesværdig modsætning til de oprindelige befolkningsgrupper i andre afrikanske lande. Det afspejler idealerne, som blev introduceret af landets leder Julius Nyerere, der sad på magten i over 20 år.
Tanzanianerne vil fortælle dig, at årsagen til den relative harmoni mellem de mange forskellige etniske grupper er, at næsten alle taler swahili i tillæg til deres modersmål.
I dag har et stort flertal af befolkningen accepteret og er flydende i brugen af Kiswahili. Således er engelsk i dag generelt kendt. Som et resultat af denne sproglige udvikling forsvinder mange af de 120 stammesprog langsomt væk med hver ny generation. Kiswahili har derimod vokset sig til et internationalt sprog, der er meget brugt på tværs af flere grænser. Kiswahili er rangeret i top 10 over internationale sprog. Bortset fra Tanzania, tales sproget nu fx også i Kenya, Uganda, Congo, Zambia, Malawi og Mozambique.
Læs med her og stift bekendtskab med nogle af de mest kendte af Tanzanias 120 stammefolk. De har alle deres særlige tilholdssteder, samfundsstruktur, kultur, skikke og traditioner.
Sukuma’erne er den største etniske gruppe i Tanzania. De bor i den nordvestlige del af landet, syd for Victoriasøen. De er ret kommercielt orienterede og opretholder en god livsstil via en blanding af bomuldsdyrkning og kvæghold. Sukuma’erne er, ligesom de nært beslægtede Nyamwezi, Makonde og Chagga, medlemmer af Bantu-folket. Bantu’erne består af ca. 400 stammer fordelt fra Cameroun til Sydafrika. Sukuma’erne holder til i Kilimanjaro-regionen.
Hadzabe-stammen bor i det nordlige Tanzania, nær søen Eyasi og består omtrent af 1300 folk. Hadzabe-stammen er opdelt i såkaldte camps og er ikke opdelt hierarkisk, hvilket er lidt atypisk. Denne stamme lever af jagt og indsamling. Det er typisk mændene, der jager de vilde dyr, mens kvinderne og børnene samler frugt, bær og rødder. De tror på, at en simpel kost er nøglen til sundhed.
Iraqw bor i det centrale højland i Mbulu mellem søen Manyara og Eyasi. Iraqw var formentlig den første stamme, der bosætte sig ved Ngorongoro-krateret. Iraqw-stammen er kendte for deres ranke kropsholdning og skarpt afgrænsede træk. De dyrker deres egen mad og plejer kvæg.
Maasaierne, som måske er den mest kendte af Østafrikas etniske grupper, er pastoralister, hvis levebrød og kultur er baseret på opdræt af kvæg. Social status og rigdom bestemmes af antallet af kvæg. De dominerer det nordlige Tanzania. De holder dog kun til på en brøkdel af deres tidligere græsningsareal i nord. Store områder er nu nationalparker og andre beskyttede områder. De genkendes let på deres ensfarvede og ternede røde eller blå klæder og deres okker-dækkede kroppe.
Chagga-stammen er den tredjestørste stamme i Tanzania. De bor nord for Maasaiernes stepper, i Kilimanjaros bakker. De kendes som det folk, der vandrer på bjergsiden. Chagga stammen er kendt for at være et hårdtarbejdende folk og gennem kooperativ landbrug har de opnået en rimelig levestandard. De har eksempelvis skabt et vandingssystem og producerer lokal øl. De er gode til at integrere moderne livsformer, som giver dem en økonomisk fordel i forhold til andre stammer. Det har givet dem bedre adgang til sundhedspleje og uddannelse gennem årene.
Gogoerne bor i nærheden af Dodoma og har udviklet sig langsomt på grund af mangel på vand. Den tidligere krigslignende Hehe bor i Iringa-distriktets højlandsgræs. Gogo-stammen er et musik/danseglad landbrugsfolk og er særligt kendte for deres musikalske evner.
Makonderne er internationalt berømte for deres fine, komplicerede træudskæringer i ibenholt. Deres værker bliver solgt over store dele af Østafrika. De bor langs kysten på Makonde-plateauet, og deres relative isolation har resulteret i en høj grad af etnisk selvbevidsthed.
Nyamwezierne, hvis navn betyder ‘månefolket’, var sandsynligvis kaldt således på grund af deres placering i vest. Nyamwezi, nu bønder, var engang gode handelsfolk. Det 19. århundredes europæiske opdagelsesrejsende betragtede Nyamwezierne som den mest magtfulde gruppe i det indre Østafrika.
Hayaerne, der holder til langs bredden af Viktoriasøen, nordvest for Nyamwezierne, handlede med kaffe længe før europæernes ankomst. De har i dag etablerede forarbejdningsanlæg til te og kaffe. Haya-kvinder laver fremragende håndværk.
I et område med skov og busk bor Haerne, der har en dyb tro på det mystiske. De lever relativt isoleret med deres lange hornede kvæg. De går klædt i skind eller barkfibre. De er kendte for deres kunstneriske udtryk, især deres danse og festligheder.
Har du fået lyst til at besøge nogle af de mange stammefolk i Tanzania, så lad dig inspirere af vores rejser til den østafrikanske perle.
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening