Traditionelle drikkevarer i Benin

Oplev den lokale kultur og smag på de lokale drikkevarer i Benin. Når man træder ind i et hjem i Benin, er det skik, at man bliver tilbudt en drik af den ene eller anden slags. Forfriskningen tilbydes med det samme og det forventes, at gæsten drikker en tår i respekt for værten – men det er selvfølgelig ikke tvunget.

Calasbash til mad og drikke

I de fjerntbeliggende landsbyer bliver forfriskningen ofte serveret i en såkaldt ”Calasbash” skål lavet af græskar. Skålen går rundt til deling, så alle kan smage. Det kan, for de fleste danskere, virke en smule grænseoverskridende eller uhygiejnisk, men det er en del af traditionerne, når man besøger hinanden i de mindre landsbyer. Calasbash skålene bruges også til at servere mad i.

Drik på gaden som de lokale

Der findes nogle særlige drikke i Benin, både med og uden alkohol, man bare bør prøve. De kan købes på gaden med den beninske streetfood. De fleste af drikkene fremstilles i sælgerens eget hjem ved brug af traditionelle filtreringsmetoder. Drikken sælges enten i plastikflasker eller i en træskål, som du er nødt til at drikke hurtigt af og tilbagelevere. Han genbruger nemlig skålen, men rengør den selvfølgelig først.

De lokale drikke er en god måde at afprøve de beninske specialiteter. Det bedste ved alle de beninske drikkevarer, er at de er lettilgængelige og billige.
Bliv desuden ikke forskrækket, hvis du ser børn, der køber nogle af de alkoholiske drikke. Selvom Benin har en aldersgrænse på 18 år for køb af alkoholiske drikke, kan nogle drikkevarer godt indtages af børnene, da alkoholprocenten er meget lav. Du vil dog ikke se børnene drikke likører og spiritus, hvor alkoholprocenten er langt højere.

Her finder du en oversigt om nogle af de mest populære drikke i Benin:

Sodabi

Sodabi er uden tvivl Benins mest populære alkoholiske drik. Det er lavet af fermenteret palmetræssaft blandet med lokale frugter og urter. Man kan sige, at det er Benins svar på vodka, og den kan praktisk talt findes i alle byer i landet. De lokale finder Sodabi’en frem, når de inviterer gæster over. Spiritussen drikkes også under mange religiøse ceremonier, eksempelvis ved Voodoo festivaller. Det sælges oftest på gaden. Sodabi består af 60% alkohol og er en billig spiritus til kun $3 pr. liter.

Tchapalo (udtales: Sha-pa-Lo)

Drink i Senegal beninoise-tchapalo

Tchapalo er endnu en lokal drik. Den er lavet af fermenteret majs, der er destilleret og hældt på flaske. Den bearbejdes som regel i en trækrukke med lemongræs i. Hele processen giver en meget unik jord-/træsmag. Der er en meget lille alkoholprocent i denne drik, og derfor drikker beninske børn Tchapalo. Drikken er frisk og kan købes for billige penge. Den kan, ligesom Sodabi, købes på gaden, hvor den serveres kold.

Tchoukoutouou (udtales: Shou-Ku-Tou) eller Tchouk (udtales: Shouk)

Tchouk stammer fra samme familie som Tchapalo, men har en meget højere alkoholprocent. Den kan laves af enten majs eller durra græs – eller begge dele mikset sammen. Drikken har ofte en brunlig og grumset farve, men er utrolig forfriskende til trods for dens udseende. Den serveres oftest i en Calabash skål eller i en klar flaske med huller i toppen, så indholdet ”kan ånde”. Drikken sælges på gaden og er en billig en af slagsen.

La Beninoise

La Beninoise er Benins nationale øl og den billigste øl, du finder i landet. Bryggeriet ligger i Cotonou i det sydlige Benin og Paraou i det nordlige Benin.
Smagen minder meget om Amstel Light eller Heineken.

Bissap Juice

Bissap Juice

Bissap juice er en drik uden alkohol lavet på tørrede hibiscus blomster, der koges med sukker og andre urter. I de caribiske lande er drikken kendt som ”Sorrel”.
Det ligner lidt tranebærjuice, men med et pift af blomster. Juicen er rig på vitamin C og er en lækker forfriskning. Nogle sælgere laver is ud af den, men de fleste drikker Sorrel som juice. Den er som regel tilsat vaniljebønner eller lemongræs for at gøre drikken ekstra velsmagende.

Har du lyst til at udforske det beninske gadekøkkens mad- og drikkevarer og opleve den lokale kultur på tæt hold? Se vores rejseforslag til Benin og giv dig selv en oplevelse for livet.