Tre interessante fakta om Afrikas hurtige gepard

Den strømlinede og slanke gepard er en af ​​de undvigende katte, man kan spotte, mens man er på en afrikansk safari. Ifølge deres slægt er de faktisk ikke en del af panterslægten og er teknisk set ikke store katte. Interessant nok er de faktisk de sidste tilbageværende arter af slægten Acinonyx. En interessant kendsgerning i betragtning af at vi blander dem sammen med andre katte i kategorien for store kattefamilier.

Panter-slægten er en kategori, der tildeles store katte, der udsender en guttural og svælgende brølende eller gøende lyd. En gepard brøler ikke, den udsender et højt hvæs, og er således ikke en panter.

De er dog stadig en del af Felidae-familien og ligner stadig meget en kat. Disse sarte, elite-katte er vidunderlige at obersevere, når de er i fuld fart. De findes i store dele af  Sydafrika og Østafrika, og har en ganske bred fordeling ud over områderne. Men dog foretrækker de åbne savanner med små forhindringer.

Hvis du finder ovenstående oplysninger interessante, er vi ret sikre på, at du finder disse yderligere fakta om vores aerodynamiske katte ret oplysende.

Geparder jager om dagen

Geparder har fremragende syn, og kan se helt klart på et objekt  på op til 5 km. Kombineret med deres evne til at assimilere detaljer på et objekt mange kilometer væk, har de ligeledes et 210 graders perifer vision. I løbet af dagen svarer en gepards syn til et kraftigt dyrt zoomobjektiv. De sorte hår absorberer lys fra solen, og tillader geparder at løbe lige mod solen og stadig være i stand til at se deres bytte og omgivelserne omkring dem.

Desværre klarer dette præcisionssyn sig ikke godt i løbet af de natlige timer. Gepard-jagt er derfor lettest at opleve ved daggry og skumring, når det ikke er for varmt udenfor og luften er kølig nok til at jage. Store katte lister ofte afsted i mørket, hvilket betyder, at geparder naturligvis har elimineret konkurrencen om byttedyr ved at jage uden for rovdyrenes ‘rush hour’.

Geparders hastighed

Geparder er de hurtigste landdyr på jorden, og kan let nå hastigheder på op til 120 km i timen. Deres snoede aflange hale fungerer som et ror og hjælper dem med at balancere, når de når tophastigheder. Gepardens krop er så finjusteret til hastighed, at den mangler andre færdigheder til at beskytte sig selv i naturen. Disse katte har ikke meget styrke og har ikke råd til at bekæmpe nogen form for rovdyrskonkurrence. Derfor spiser de hurtigt og med finesse, når de har fået fat i deres bytte. For dem ville det være rigtig skidt at stå ansigt til ansigt med et par knusende rovdyrs-kæber. Deres drabstaktik er hurtig, og med meget lidt blod. Hastighed er helt sikkert gepardens hemmelige våben, men ikke dens styrke.

Geparders parringsritualer

Geparder er ensomme dyr, der generelt lever alene eller i koalitioner. Hannerne og hunnerne mødes for at parre sig, og hunnerne opdrager herefter deres unger alene. Hun-geparder føder ofte 2-5 unger i et kuld. Ungerne er helt blinde og hjælpeløse, når de er født, og hunnerne er derfor nødt til at gemme ungerne i en hule for deres sikkerheds skyld. Hun vil flytte kuldet nogle få dage efter, og efter 6 uger vil de unge plettede uldtotter slutte sig til hende på jagt.