Ugali – Mere end blot en traditionel tanzaniansk nationalret

Af Nana Kristine Mark Christensen

Hver gang en tanzanianere sætter sig ned for at spise et måltid, henvender de sig til alle omkring dem og siger ‘karibu’, hvilket betyder ‘Du er velkommen til at spise med mig’. Jeg har længe været opmærksom på, at ugali er en meget vigtig spise i Tanzania. For mange tanzanianere er denne slags mad endda bedre end kød. Denne generøsitet indblandet i kulturen er en af mine absolut yndlings ting ved Tanzania.

Tilbage til maden…

Ugali er en af hæfteklammerne i det tanzaniske køkken. Det er typisk lavet af majsmel, men kan også omfatte andre slags mel som hirse. Hvis du er nervøs for at skulle forsøge dig ud i ugaliens kunst og fremstilling af dette, kan du nemt erstatte det med eksempelvis kokosris. Majsmelen koges med vand under kraftig omrøring, indtil det bliver en fast klump – et sted imellem kartoffelmos og størknet tapetklister. Det er bestemt ikke en dårlig ret for min vestlige gane – måske bare en smule smagløs. Men server Ugalien med bønner, kål, grønne linser, spinat – eller hvad du nu har lyst til, så har man faktisk et ret anstændigt måltid, hvis du spørger mig, og en hvilken som helst tanzanianer.

Jeg har været på en del Kilimanjaro ture, og hver gang vi kommer ned fra bjerget er det almindelig kotume, at vores guider sender os godt afsted med nogle skønne sange – og her slår det mig altid, at hvis man lytter godt efter, kan man blandt de mange gloser på swahili høre dem synge om, hvor meget de har savnet Ugali under hele turen. Det siger blot lidt om, hvad Ugali er for en ret. Siden hen har jeg endelig fattet det for alvor: Ugali er ikke blot mad – det er indbegrebet af tryghed! For en tanzanianer fremkalder Ugali billeder og følelser af deres hjem, familie, varme, tryghed, en fuld mave, deres mor, beroligelse, fest, stabilitet, succes og afslapning. Det er ganske enkelt ikke muligt for mange tanzanianere at forestille sig, hvordan de kan få disse oplevelser uden Ugali.

Mest af alt står Ugali for kærlighed. Vores ækvivalent kan være kaffe, vin, chokolade eller hvad der nu appellerer til dig. Men i Tanzania – altid Ugali.

Hvordan laver man ugali?

En lille note om tanzanianske opskrifter: Mange husstande bruger ikke nøjagtige mål eller klokkeslet til at lave mad. Hvis du spørger, hvor lang tid man bruger på at lave Ugali, vil svaret med stor sandsynlighed være: Den er klar, når den er klar. Ugali er en simpel ret, så slip tanken om at du skal lave den perfekt. Hvis din ugali er for flydende, tilsæt mere mel. Tilsæt mere vand, hvis den er for fast. Så simpelt er det.

Ingredienser:

Vand og majsmel. Ugali mel er overalt i Tanzania. I Danmark kan du prøve dig frem med majsmel. Farven er ikke vigtig. Til denne opskrift er der brugt cirka 1 kilo majsmel til at bespise 6 voksne.

Trin 1: Skru op til medium varme på din kogeplade
Trin 2: Kog lidt vand. Du skal have omtrent halvt så meget vand som majsmel / måltid
Trin 3: Tilsæt ca. halvdelen af det majsmel, du planlægger at koge, til vandet
Trin 4: Rør med en (træ)ske, indtil majsmel er godt blandet. Skru ned for varmen
Trin 5: Tilføj varmt vand
Trin 6: Rør i retten i laaang tid
Trin 7: Ugalien skal gerne blive tykkere og hæve i gryden. Tilsæt resten af melet.
Trin 8: Fortsæt omrøring. Hav evt. assistance i nærheden, hvis du ikke har udholdenhed til at fortsætte med at røre den tykke, tunge grød (seriøst, det er en god ide med en assistent, når du selv kaster dig ud i dette). Du er nødt til at slå Ugalien ind mod siden af gryden, og det er ganske hårdt arbejde.
Trin 9: Når Ugalien er dejlig tyk, dæk den til og lad den stå nogle minutter
Trin 10: Stik din (træ)ske ned i Ugalien. Denne skulle gerne kunne stå oprejst i grøden
Trin 11: Server Ugalien strak i den varme gryde. Karibu sana. Det er tid til at spise

Hvordan spises Ugali?

At spise Ugali på den traditionelle måde er sjovt. Du tager det op med dine hænder, former en lille kugle, hvori du presser et hul og bruger dette til at øse op af hvad der ellers er på din tallerken. Velkogt ugali holder formen uden at klistre for meget i dine hænder.