Oplev bjerggorillaer tæt på i Uganda og Rwanda

Vi kan kun sige: Oplev bjerggorillaer tæt på i Uganda eller Rwanda. Det er en fantastisk oplevelse, der præger dig for livet. Gorillaerne er store og mægtige væsner, men samtidig så milde og kærlige.

Mange mennesker er lidt bange for dem, måske på grund af den ikoniske film King Kong, hvor en frygtindgydende kæmpegorilla bliver taget til fange af et filmhold og bragt til USA. Her slipper han løs og ødelægger alt omkring sig. Men der er ingen grund til at være bange for bjerggorillaerne. De er stille og rolige vegetarer, der lever et fredeligt liv i de tropiske regnskove i Central- og Østafrika.

 

Bwindi Impenetrable National Park

Uganda er et af de lande, hvor der bor mange bjerggorillaer. Et land på 241.551 km2, hvilket svarer nogenlunde til Storbritanniens størrelse. Her ligger Bwindi Impenetrable Nationalpark, hvor der bor omtrent 400 bjerggorillaer.

Det er et område, hvor Verdensnaturfonden (WWF) gør en stor indsats for at sikre artsdiversiteten, herunder bestanden af bjerggorillaer. Bjerggorillaerne er nemlig en af de mest truede og udsatte arter i verden, og den har indtil for ganske nyligt været tæt på at uddø, og er trods fremgang stadig truet.

WWF beskytter bjerggorillaerne

Fra 1960 og frem til slutningen af 1980’erne faldt bestanddelen af bjerggorillaer kraftigt. I 1989 opgjorde man, at der kun var 306 bjerggorillaer tilbage på verdensplan. En skræmmende realitet, der blandt andet skyldtes krybskytteri, fældning af træer, menneskeoverførte sygdomme og omlægning af skov til landbrug. WWF sammen med andre aktører formået at bringe bestanden op. Det er lykkedes takket være en stor og langvarig indsats for at beskytte gorillaerne og deres levesteder. Nye tal viser, at der nu er over 1000 bjerggorillaer på verdensplan. Det er selvfølgelig ikke takket være WWF alene. Det er et resultat af samarbejde mellem ngo’er, regeringer og lokalsamfund, hvor WWF har været en stor del af indsatsen. Det drejer sig blandt andet om indsatser som:

1) at give krybskytter en anden levevej, så de ikke er afhængige af at jage og sælge gorillaerne

2) støtte anlæggelsen af te-plantager, som gorillaerne ikke kan lide. Ved at anlægge te-plantager, der grænser op til regnskoven kan dettte skabe større afstand mellem gorillaer og mennesker, hvilket er vigtigt for at undgå smitte, da en gorilla kan dø af en almindelig influenza

3) engagere den lokale befolkning i gorillaernes trivsel og turismen omkring gorillaerne. Herved gøres økoturisme til en indtægtskilde, der løfter lokalsamfundet og giver de lokale en forståelse af gorillaernes værdi.

Beskyttelsen af gorillaerne er derfor delvist finansieret gennem turister som os. Her hos Vores Afrika, synes vi, at WWF gør et fantastisk stykke arbejde, og det støtter vi naturligvis op om.

Bjerggorillaen er en fascinerende og menneskelignende primat. Det er en helt speciel oplevelse at komme helt tæt dem på en gorillatrekking i deres naturlige habitat. At opleve de store, stærke og sårbare dyr, deres adfærd og levevis gør dybt indtryk.

Hvem er bjerggorillaen egentlig?

Gorillaen er den største af primaterne (en orden indenfor pattedyrene) og tilhører familien ’store menneskeaber’ – og de ligner faktis os mennesker temmelig meget. Vi har hele 98% gener tilfælles med gorillaerne (videnskab.dk, 2015). Forskellene mellem os og menneskeaberne skyldes altså en genetisk forskel på 2 procent (!). Det består blandt andet i, at vi mennesker har udviklet flere gener for hjernen og synet. Men gorillaerne har også vist sig at være ret intelligente, og det siges, at de kan lære at kommunikere og interagere med os mennesker.

Gorillaarterne opdeles i to hoved- og 4 underarter: De vestlige gorillaer, på latinsk ’Gorilla gorilla’, som omfatter lavlandsgorillaer og cross river gorillaer og de østlige gorillaer ’Gorilla beringei’, som er bjerggorillaen og den østlige lavlandsgorilla. Alle er truede dyr, men særligt bjerggorillaerne har haft det svært.

Flokdyr med silverback i front

Bjerggorillaen bor i det tætbevoksede bjergområde på grænsen mellem Uganda, Rwanda og DR Congo.

Her vandrer de, i knogang, rundt i skovbunden med deres store familier på op til 30 medlemmer, anført af en ældre alfahan. Han kaldes silverback, på dansk sølvryg, fordi han med alderen får en grålig ryg. Hannen kan veje op til 210 kg, hunnen vejer det halve. Begge kan blive over 50 år gamle. Disse bjerggorillaer har en lang, tyk, sort pels, der holder dem lune i det kolde bjergklima.

Flokken består af voksne hunner, deres unger og yngre hanner og hunner. Nyfødte gorillaer vejer cirka 1,8 kg, og de er meget afhængige af deres mor. De første 4 år hænger de på moren og lever af hendes mælk. Derefter går de over til voksen gorillamad, der består af blade, blomster, bær og rødder. Ligesom børn elsker små gorillaer også at lege.

Silverback’en er selvfølgelig far til de fleste af ungerne i flokken, som han beskytter og passer på. Selvom gorillaerne normalt er stille og rolige, kan de godt blive aggressive, brøle og slå på brystet, hvis de føler sig truet. Desuden sætter Silverbacken dagsordenen for aktiviteterne i flokken og planlægger de daglige madture, afslapningstid og rejser.

En eneste magisk time blandt gorillaerne

Vi synes, at bjerggorillaerne er fantastiske på alle tænkelige måder. Som før nævnt er det en unik og helt særlig oplevelse at opleve disse dyr i den tætte regnskov. En oplevelse, som vi ønsker at dele med vores rejsegæster. Samtidig er det også vigtigt for os at pointere, at et besøg hos disse bjerggorillaer foregår fuldstændig på deres præmisser. Det betyder, at man kun får én magisk time sammen med dem, inden turen går ned fra bjerget igen.

Ydermere er der et væld af andre forholdsregler, der skal overholdes. Dem bliver du briefet om, inden gorillatrekket starter. Har du besluttet dig for at tage på gorillasafari, kan du gøre det med god samvittighed. Du kan være sikker på, og glæde dig over, at mange af de penge, du betaler for sådan en tur, går til bjerggorillaerne. Pengene hjælper med at støtte indsatsen for at beskytte disse truede dyr. Ligeledes er du med til at forbedre forholdende i lokalsamfundene. Og du baner også vejen for det stigende antal turister, der vil se bjerggorillaerne i deres naturlige habitat. Turismen er idag en nøglefaktor i kampen for overlevelsen af denne art.

Herunder ser du Nana, en af Vores Afrikas indehavere, stå helt tæt sammen med en bjerggorilla på en rejse til Rwanda.

Herunder kan du se en video af bjerggorillaerne i  Bwindi National Park i Uganda.

Hvis du kunne tænke dig, at opleve bjerggorillaerne tæt på, kan du læse mere om vores gorillasafarier til Uganda og Rwanda her. På den måde kan du også støtte økoturismen og derigennem beskyttelsen af bjerggorillaerne og deres levesteder. Læs også mere om de truede bjerggorillaer på vores rejseblog: Bjerggorillaer i disen og Ghita Nørby, WWF og bjerggorillaerne.