Udforsk Ugandas natur

Ugandas natur er smuk i al sin frodighed og variation. Her er rigeligt med oplevelser for naturelskeren både når det gælder landskaberne, dyrene og planterne. Lad os give dig en Uganda-appetizer og vise dig lidt af den fantastiske variation og naturrigdom.

Udforsk Ugandas natur

Kontrastfyldte landskaber

Uganda er kontrasternes land. I løbet af et halvt døgn kan man bevæge sig fra tropisk regnskov til knastørt savannelandskab. Det ene øjeblik er bjergene klædt i velordnede te plantager – det næste øjeblik omsluttes bjerglandskabet af regnskovens uigennemtrængelige jungle. Her på ækvator findes et bredt udsnit af Afrikas dyrearter, fra den mindste kolibri til elefanter.

Victoriasøen og Ugandas mange søer

landskab-uganda-victoriasøen

Uganda ligger nord for Victoriasøen. Victoriasøen – det velkendte ”øje” i det afrikanske kontinent – er den største sø i Afrika og den største tropiske sø i verden. Uganda har så mange søer, at det undertiden kaldes Great Lakes Valley. Ved siden af Victoriasøen findes Kyogasøen, Albertsøen, Edwardsøen og den mindre Georgesøen. Søerne er med til at gøre landet frodigt.

Great Rift Valley

Den østlige, Great Rift Valley, strækker sig fra Det Røde Hav med Adenbugten, gennem Etiopiens højland ned gennem Kenya til Tanzania. Den vestlige, Rift Valley, går langs Ugandas og Tanzanias vestlige grænse; mellem de to kontinentale dalgange findes det højplateau, som består af Uganda og det vestlige Kenya og det vestlige Tanzania. I midten ligger Victoriasøen, som deles mellem de tre lande.

Uganda grupperejse

Jinja og Nilen

Fra Uganda og Victoriasøen, som ligger i ca 1.100 meters højde over havet, løber Nilen mod nord fra området kaldet Jinja. Floden udgør et af verdens største flodsystemer med en længde på cirka 6.670 kilometer. Afvandingsområdet er omtrent 3.250.000 km2, hvilket modsvarer omkring 10 % af Afrikas areal. Udløbet ved mundingen er 2.830 m3 per sekund. Victoriasøen betragtes normalt som Nilens vigtigste kilde.

Mount Elgon og Rwenzori-bjergene

mount-elgon-uganda

I Uganda er der flere vulkanske bjergområder. I øst ligger lavabjerget Mount Elgon på grænsen til Kenya med en højde på 4.321 meter. I det vestlige Uganda, på grænsen til DR Congo, ligger Rwenzori-bjergkæden, som er et af de få steder i Afrika, hvor der findes permanent sne. Udover Mount Kilimanjaro er Rwenzori-bjergene det eneste sted i Afrika, hvor man kan stå tæt på ækvator med fødderne solidt plantet i sne. Med sit højeste punkt på 5.109 meter er bjergene blot 786 meter lavere end Mount Kilimanjaro, og her ligger konstant sne. Sneen svinder dog i hastig fart på grund af klimaforandringer, og nogle forskere mener, at sneen endeligt kan være smeltet allerede i 2020!

Rwenzori-bjergenes natur

Rwenzori-bjergenes natur er helt spektakulær – der findes bogstaveligt talt intet andet sted som dette på jorden. Flere af planterne i bjergene, blandt andet Giant Lobelia og Giant Groundsel, findes i deres art kun i disse bjerge. På grund af bjergenes regelmæssige regn, er planterne vokset usædvanligt store. Her findes også bjergelefanter og endemiske fuglearter. Bjergene er kendte for deres vegetation, som går gennem tropisk regnskov til fugtig bjergskov, hvor der gror mos overalt på alle træer. Landskabet ligner en scene fra Ringenes Herre, og de lokale kalder mossen for ‘Old Man’s Beard’, da det ligner skægget på gamle mænd.

Længere oppe kommer man gennem store områder med sump videre op til enge med hedelyng og øverst oppe gror næsten intet. Kun de fine ‘Evighedsblomster’, som knitrer tørt, når man rører ved dem. Heroppe er der kun de golde stenbjerge at se med tinderne af sne og smeltede isgletsjere. Rwenzori-bjergene kaldes forresten i lokale folkemunde for ‘Månebjergene’ og er i dag et UNESCO World Heritage Site, hvor en del af området er fredet nationalpark.

Rwenzori Mountains-uganda

Virunga-bjergene

I det sydvestlige Uganda, på grænsen mellem Uganda, DR Congo og Rwanda ligger Virunga-bjergkæden, som en del af Den Østafrikanske Great Rift Valley. Bjergkæden består af 8 vulkanske bjerge, hvoraf to af vulkanerne stadig er aktive – senest i 2006 og 2010. Det højeste bjerg er 4.507 meter højt. Et af bjergene ligger lige på grænsen mellem Uganda, Rwanda og DR Congo. Det betyder, at man på toppen kan stå lige netop der, hvor de tre lande mødes.

Ugandas fauna

elefanter-dyr-uganda-kazinga

Klassiske safaridyr, Big 5 og bjerggorillaer

Uganda er hjemsted for 364 forskellige arter af pattedyr og 1.062 fuglearter. Ugandas dyreliv er netop det, de fleste turister kommer for at se – og det ved de godt i Uganda. Derfor bliver der gjort alt for at beskytte dyrene og for at præsentere dem bedst muligt for turisterne. I Uganda finder du de berømte Big 5 og i det hele taget alle de dyr, som man forbinder med Afrika. Her er chimpanser, elefanter, giraffer, antiloper, zebraer og et rigt fugleliv. For ikke at glemme Ugandas mest berømte attraktion: bjerggorillaerne, som du kan opleve på gorillatrekking i Bwindi National Park.

fugle-dyr-uganda-murchison falls

Ugandas mange fuglearter

Uganda er et sandt fugleparadis. Over halvdelen af alle fuglearter i Afrika kan findes i Uganda. Det gør landet til den rigeste afrikanske fugledestination, der giver nogle helt fantastiske fugle- og fiskesafarier. Selv indenfor hovedstaden Kampala kan du registrere næsten 300 arter på en dag. Dette er takket være de forskellige habitater fra den naturskønne bred af Lake Victoria til de frodige skove i Albertine Rift og den mægtige Nilen.

Uganda har én endemisk fugl, nemlig en Fox’s Weaver. Der forekommer 23 arter, der er sjældne at finde andre steder. De omfatter: Bulbul, Weaver, Crow, Shrike, Heron, Egret, Ibis, Perlehøns, Musfugl, Lourie, Hornbill, Duve, Dug, Bee-eater, Hoopoe, Darter, Lily-Trotter, Marabou Stork, Kingfisher, Fiskeørn, drage- og krusekranen.

Savanner og tropiske regnskove

I Uganda er der både savanne og regnskovsområder, der fungerer som et gunstigt miljø for de forskellige dyre- og plantearter. Fra tætte tropiske skove til savanner og græsarealer finder du en stor mangfoldighed indenfor Ugandas flora og fauna. Her kan du blandt andet møde chimpanser, leoparder, næsehorn, løver, elefanter, krokodiller, flodheste, bøfler, giraffer, zebraer, antiloper af forskellige typer, gazeller og meget mere.

Flodhest, Nilen, Uganda

Der er relativt få sorter af fisk, men søerne og floderne indeholder forskellige fiskearter som Tilapia, nilaborre, havkat, lungfisk, elefantsnusfisk og andre arter. Også krokodiller findes i mange områder og er særligt tydelige langs Nilen mellem Murchison Falls og Lake Albert.

Uganda byder på storslået og varieret natur og dyreliv, såvel som en fantastisk venlig og imødekommende lokalbefolkning og masser af aktiviteter for adrenalinjunkierne. Her er mulighed for at opleve lidt af det hele og vi skræddersyr dit personlige rejseprogram helt efter dine ønsker og behov. Find inspiration og eksempler på rejser til Uganda på vores hjemmeside.