Læs her, hvordan du undgår at begå de største fejl på Kilimanjaro. Mange drømmer om en aktiv ferie i Afrika, hvor de prøver kræfter med kontinentets største bjerg. Det forstår vi godt, for et Kilimanjaro-trek er en helt speciel og fantastisk oplevelse, som du vil mindes med glæde og stolthed resten af livet. Det lykkes heldigvis også for rigtig mange at nå toppen Uhuru Peak.
Hvert år er der dog også mange, der må afbryde deres trek før toppen. En bestigning er ikke uden risici og bjerget tager liv hvert eneste år. Det sker pga. forkert eller mangelfuld forberedelse og manglende respekt for bjergets vilkår. Vi går ikke på kompromis med sikkerhed og tryghed hos Vores Afrika.
Det er et faktum, at der er en stærk sammenhæng mellem det antal dage, der bruges på bjerget og succesraten for at nå toppen. Ifølge statistikker fra Kilimanjaro Nationalpark er der en generel regel, der lyder, at for hver ekstra dag, du tilbringer på bjerget, så stiger sandsynligheden for at nå toppen med 20%.
Når folk bestiger Kilimanjaro er det oftest deres første oplevelse i de mange højdemeter. Mange overvurderer deres evne i det lufttynde klima. De vurderer måske, at de er i god form eller sætter deres lid til erfaringer fra en tidligere succesfuld trekkingoplevelse i et lavere luftlag. Derfor vælger de måske en 5 dages-rute, men det kan senere give bagslag. Konditionen er nemlig ikke en god indikator for, hvorvidt man bliver ramt af højdesyge eller ej.
Det anbefales ikke at bestige Kilimanjaro under regnsæsonen. Mange af gæsterne har aldrig prøvet at vandre i dårligt vejr, og det kan derfor give en række udfordringer. Folk indser sjældent, at vejret er en af de største faktorer, der afgør om vandringen bliver behagelig og nem eller hård og ubehagelig.
Når din krop er våd, er der risiko for hypotermi, altså for lav kropstemperatur. Tøjet når ikke altid at tørre imellem vandreturene, og det gør det yderst ubehageligt at have tøjet på.
Desuden er vejret skyld i, at sigtbarheden og udsigten er begrænset under skyet og regnfuldt vejr. Og ingen ønsker, at deres oplevelse på bjerget skal blive en fiasko. Derfor anbefaler vi altid, at man vælger at klatre på bjerget under den tørre sæson, så oplevelsen bliver så behagelig og sikker som muligt.
De tørre måneder ligger i januar, februar og fra juni til oktober. Den store regnsæson ligger i marts til maj og den lille regnsæson ligger i november. Kun folk, der før har vandret eller klatret i dårlige vejrforhold, bør vælge regnmånederne til at bestige Kilimanjaro.
Kilimanjaro er kendt for af være den letteste af de berømte ”seven summits”, en betegnelse, der henviser til bestigning af de højeste bjerge på hver af de syv kontinenter. Kilimanjaro er ikke et teknisk trek, hvilket gør det tilgængeligt for mange. Det faktum gør ofte, at folk i god form undervurderer den fysiske indsats, der kræves for at nå toppen. Det er en stor fejl, som kan koste dyrt.
Bare fordi du er i god form og er god til at løbe, løfte vægte eller en anden sportsgren, bør din træning stadig tilpasses til vandringen på Kilimanjaro forud herfor.
Træningen bør bestå af en stor portion vandring. Det er en god idé at planlægge vandreture derhjemme over en hel dag med forskellige højder og terræn med en rygsæk på ryggen. Det kan være svært at finde høje og stejle bakker i Danmark, men nogle af de danske skove kan være en god start. Alternativt og som supplement kan træning på trapper eller en trappemaskine være gavnligt.
Jo mere du træner, desto bedre forberedt er din krop på at takle de forskellige udfordringer, du vil opleve på Kilimanjaro. Det anbefales at starte træningen senest 8 uger inden rejsen. Vi har lavet en guide med gode råd til din træning til Kilimanjaro.
På bjerget kan du opleve alt slags vejr, så det er vigtigt at være forberedt med det rigtige udstyr, der kan tåle både vind, støv, regn, kulde, sne og sol.
Nogle af de vigtigste ting at huske er gode og vandtætte trekkingstøvler, en isoleret jakke og regntøj. Disse tre ting kan afgøre, om du klarer turen, fordi det direkte påvirker din evne til at gå og holde dig varm, hvis de ikke fungerer optimalt. Vabler som konsekvens af dårlige sko eller at fryse på grund af forkert tøj, kan sætte en stopper for turen.
Det er ikke unormalt at man skal stå imod temperaturer, der når helt ned til frysepunktet, og høje vinde i op til 6 timer, når du om natten står op for at vandre det sidste stykke op mod toppen, hvorfra du skal se solopgangen.
Bestigning af Kilimanjaro fungerer som en klatreoplevelse med fuld støtte. Det betyder, at vandrende gæster på bjerget kun skal tænke på at bære en almindelig dagsrygsæk, mens resten af deres bagage og udstyr transporteres af lokale, tanzanianske bærere.
På grund af denne luksus har folk en tendens til at overpakke og medbringe udstyr, de slet ikke har brug for. Lad være med at fylde tasken til vægtgrænsen, selvom det kan være fristende. Det er vigtigt at have i baghovedet, at et andet menneske skal bære på alt det du slæber med.
Alle tingene, du finder i vores pakkeliste, er blevet nøje udvalgt og gennemtænkt, så de passer til det behov, der er på turen. Hvis du vil medbringe ting, der ikke står på pakkelisten, så kan det være en god idé at spørge dig selv, om du ville tage det med, hvis ikke der var bærere til. Hvis svaret er nej, bør du lade det blive hjemme. Hvis du savner inspiration, så har vi lavet en detaljeret pakkeliste til bestigning af Kilimanjaro.
Prisen på bestigning af Kilimanjaro varierer rigtig meget. Det kan skabe forvirring hos de fleste, når de researcher blandt de forskellige turarrangører. Det kan være svært at adskille de forskellige services, der udbydes blandt de hundredvis af operatører.
Budgetoperatører drager nytte af denne forvirring ved at overtale gæsten til at booke med dem, og samtidig få den skarpeste pris på markedet. Desværre finder gæsterne ofte senere ud af ulemperne ved at vælge en sådan operatør. Det kan handle om ukompetente guider, dårligt udstyr, usunde måltider og som regel dårlig behandling og betaling til de lokale guider og bærere.
Der er desuden statistikker, der viser, at når man bestiger Kilimanjaro med en budgetoperatør, falder sandsynligheden for at nå toppen, komforten reduceres, man bidrager til dårlig behandling af personalet og så er det generelt en mere risikabel tur, hvor flere ting kan gå galt. Et godt pejlemærke er at booke hos selskaber, der er medlem af KPAP (Kilimanjaro Porters Assistance Project). Det er vi naturligvis hos Vores Afrika.
Ved ikke at drikke og spise nok mindskes kroppens evne til at akklimatisere og genopbygge sig selv. En typisk dag kræver 4-6 timers vandring i højere luftlag. I højderne kræver kroppen mange kalorier for at kunne fungere optimalt.
Indtagelse af væske spiller også en stor rolle i akklimatiseringen. Det anbefales at drikke 4 liter om dagen. En af konsekvenserne ved at befinde sig i de høje luftlag er, at de fleste mister appetitten. Det er derfor vigtigt at være bevidst om at spise rigeligt under måltiderne, også selvom appetitten ikke er til stede. Det samme gælder væske.
Det er en selvfølge, at man bliver svedig, støvet og beskidt af at bestige Kilimanjaro. Et af de oftest stillede spørgsmål er, om der er bad tilgængeligt på bjerget. Her er svaret nej. Dog stilles der en skål med varmt vand og sæbe til rådighed morgen og eftermiddag, så du kan vaske dit ansigt og hænder. Du medbringer eget håndklæde, som du kan tørre kroppen i.
Det er dog en god idé at være flittig til at vaske hænder efter toiletbesøg og før maden, for at mindske risikoen for at blive syg. Én syg person kan sprede bakterier til en hel vandregruppe. Håndvask er dog ikke altid en mulighed på bjerget. Et godt tip kan derfor være at medbringe hånddesinfektion i lommen, så du let kan desinficerer dine hænder løbende under dit trek.
Vandring over store strækninger i flere dage kan være hård kost for dine fødder. Det er derfor vigtigt at tage sig godt af fodsålerne for at undgå vabler og andre skader. På den måde kan dine fødder holde hele den lange tur.
Hvis du under vandringen kan mærke, at du er ved at udvikle et sår eller en vabel, bør du stoppe med at gå og i stedet behandle skaden. Kirurgisk tape, vabelplaster eller gaffatape kan alle være gode redskaber. Vi anbefaler, at du har disse i dit førstehælpskit.
Hvis dine strømper bliver våde, er det vigtigt at skifte til et nyt, tørt par hurtigst muligt. Hvis du er udsat og ofte får vabler, er det en god idé at bruge lange strømper eller såkaldte tåstrømper. Hvis uheldet er ude, og du får en vabel, bør du prikke hul på den, når du når til campen. Put plaster eller tape på såret dagen efter.
Sørg altid for at have gået dine trekkingstøvler til, inden du tager dem med på Kilimanjaro. Nye, ubrugte støvler giver som regel ALTID vabler.
Anbefalinger til hvordan man bør forholde sig til vejret på Kilimanjaro kan være en lettere forvirrende størrelse. Det er nemlig overraskende for mange, at det at vandre i det gode vejr kan dræne din krop for energi og styrke.
Solen ved ækvator er stærk, så det er vigtigt at huske et tykt lag solcreme med en høj solfaktor. Solbriller er også nyttige for at beskytte øjnene mod UV stråler. Når vinden er hård, kan du dække ansigtet med en elefanthue eller et halstørklæde.
Og sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at være varm og tør på alle tider af døgnet. Dette gøres bedst ved at have det rigtige tøj på til de rigtige vejrforhold. Det kan være en god idé at pakke din dagsrygsæk, så du har de basale ting tilgængelige, hvis vejret skifter.
De fleste vil højst sandsynligt opleve en form for højdesyge i større eller mindre grad under turen. Undersøgelser viser, at i ca. 3.000 meters højde vil mere end 75% opleve symptomer af mild højdesyge. Dette er helt normalt, og det er OK af fortsætte, så lang tid symptomerne ikke eskalerer.
Tager du på et Kilimanjaro trek med Vores Afrika, vil der altid være indlagt en ekstra akklimatiseringsdag. Denne er obligatorisk hos os for at sikre et så trygt og sikkert trek som muligt og forebygge højdesyge. Den ekstra akklimatiseringsdag vil i mange tilfælde mindske risikoen for at udvikle ekstrem højdesyge. Guiderne og gæsten kan yderligere foretage målinger, således man ved hvor ens iltprocent ligger, som en ekstra sikkerrhedsforanstaltning. Højdesygesymptomer varierer meget fra person til person, ja sågar fra dag til dag. Symptomer, der bliver værre og udvikler sig til moderat højdesyge, kan efter en nats søvn forsvinde således at det er forsvarligt at gå videre – ovendt kan det sagtens gå den anden vej, og du vil med stor sandsynlighed blive sendt ned fra bjerget. Manglende respekt for kroppens signaler er dog hovedårsagen til, at folk dør på Kilimanjaro, så det er vigtigt at lytte efter og være 100% ærlig overfor din guide! Du kan forberede dig ved at læse vores gode råd om hvordan du bedst forebygger højdesyge under din bestigning af Kilimanjaro.
Naturligvis ønsker alle at nå toppen af Kilimanjaro. Dog er toppen kun det sidste skridt af de mange tusinde, det krævede for at nå dertil. Nyd derfor tiden, du har på bjerget uden at bekymre dig for meget om, hvor langt du når, og hvad der skal ske i morgen. Lev i nuet, nyd udsigten og selskabet fra dine medrejsende og sug de smukke omgivelser til dig.
Med den indstilling vil du, også selvom du ikke når toppen, forlade Kilimanjaro med tasken fuld af gode minder. Et godt råd er derfor altid at vælge at bestige Kilimanjaro for HELE oplevelsen, og ikke kun for at kunne prale med, at du stod på toppen.
Nu er du forhåbentlig blevet lidt klogere på alt det, du ikke bør gøre, og er klar til at prøve kræfter med Kilimanjaro. I så fald kan du læse meget mere og se vores rejseforslag til bestigning af Kilimanjaro.
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening