Vandring og trekking på Madagaskar

Hvorfor er vandring og trekking på Madagaskar en fantastisk og unik oplevelse? Læs med her og bliv klogere på mulighederne for at vandre og trekke mellem den vilde flora og fauna på Madagaskar.

Madagaskars landskab, dyre- og planteliv

Vandring- og trekking-mulighederne på Madagaskar er utallige. Ruterne varierer fra lette gåture til krævende flere dages trek gennem betagende bjerglandskaber. Vandring og trekking er en af de mest populære aktiviteter på øen. Det er en fantastisk måde at udforske og opleve den lokale flora og fauna kombineret med fornøjelsen af at bevæge kroppen. Mens du bevæger dig igennem de mange forskellige terræner og niveauer, vil du møde talrige dyrearter og opleve, hvordan vegetationen ændrer sig løbende. Hvad er bedre end at opleve det hele til fods og helt tæt på naturen?

Der er meget variation i landskabet og trekking-områderne på øen. Det betyder, at der er stier for alle. Uanset om du prioriterer ture fyldt med dyreliv eller hardcore trekking, er der en passende rute for dig, der ønsker at opleve øen til fods.

Paradisøen i Det Indiske Ocean

Madagaskar i det Indiske Ocean

Verdens 4. største ø, Madagaskar, ligger for sig selv, placeret langt ude i Det Indiske Ocean. En ø omgivet af vand, vand og atter vand, så langt øjet rækker. Denne isolerede placering har bevirket, at Madagaskar den dag i dag fremstår usædvanlig paradisisk, naturlig og uberørt. Her finder du en fuldstændig unik vild flora og fauna, der ikke ses magen til noget andet sted i verden. Madagaskars endemiske dyre- og planteliv indbyder sammen med øens fantastiske landskaber til udforskning af landet til fods.

Madagaskar er kendt som jordens 8. kontinent på grund af dets helt særlige historie og udvikling. Øen blev adskilt fra det indiske land for omkring 90 millioner år siden. 
Denne adskillelse medførte, at planter og dyr frit kunne udvikle sig på deres egen unikke måde. Som et resultat findes omkring 80% af Madagaskars dyr og planter ikke andre steder på jorden.

De 30 arter og underarter af lemurer er de mest berømte indbyggere på øen. Fuglelivet på øen er lige så imponerende. Der er store variationer af arter, igen hvoraf mange er endemiske, hvilket gør fuglelivet på øen ekstremt populært. Madagaskar er også berømt for de mange kamæleoner af alle størrelser og farver samt de omkring 150 endemiske frøarter. Du kan sågar også se migrerende hvaler ud for kysten ved Det Indiske Ocean. Plantelivet er lige så fantastisk og specielt. Mest berømt er øen her for sine mange og forskelligartede baobabtræer. Naturforskere finder i øvrigt løbende nye dyre- og plantearter på Madagaskar.

Madagaskars perfekte trekking-landskab

Landskabet på Madagaskar varierer fra sprøde regnskove til øde ørkener over smukke strande, storslåede bjerge og buldrende floder. Her findes ligeledes et væld af  vildtreservater og nationalparker, som er oplagte at besøge.

På Madagaskar er camping i naturen, især i højlandet, en magisk oplevelse. Camperer du i et område, hvor lysforureningen er minimal, vil Mælkevejen på en skyfri nat lyse området op. Vi anbefaler også, at du rafter ned ad Madagaskars floder. Ikke kun fordi det er sjovt, men du kommer forbi stier, der er idéelle til trekking, og som ikke kan nås på andre måder.

Mens du er på trekking i Madagaskar er det oplagt at tage på dagsture, hvor du møder befolkningen samt oplever den kulturelle arv. Det vil hjælpe dig med at sætte pris på ikke blot det utrolige dyreliv og planteliv, men også de venlige mennesker på denne storslåede ø. Kombinér det hele i en og samme rejse, og du vil hurtigt opdage, hvorfor Madagaskar siges at være en af verdens bedste trekking-destinationer. Trekking mulighederne på Madagaskar er flere gange blevet kåret til nogle af verdens bedste.

Øen er intet mindre en 1.500 km i længden, byder på ufattelig mange trekking-muligheder. Udfordringen er dog at vide, hvor du skal starte, og hvad du ikke må gå glip af under turen.

Populære trekking-områder på Madagaskar

Marojejy Nationalpark

Trekking i Marojejy Nationalpark

Beliggende i regnskoven i det nordøstlige Madagaskar mellem byerne Andapa og Sambava, finder man Marojejy, som er et af de smukkeste skovområder i landet.

På nuværende tidspunkt er der én vandrerute i nationalparken, som besøgende kan benytte sig af. Denne rute går fra landsbyen Manantenina til toppen af Marojejy, som er på 2.312 meter højt. På ruten finder du tre camps, som alle består af små herberger, der er indrettet med madrasser, tæpper og puder. Udenfor finder du tildækkede spiseområder, veludstyrede køkkener, bad og toiletter. Distancen mellem campsene er relativt kort, så det giver mulighed for en behagelig trekking med kortere distancer ad gangen. Vejen er dog stejl og kan let tage pusten fra én i de højere luftlag.

Gennem denne vandring kan du ikke undgå at bemærke den store biodiversitet. Området er hjemsted for hundredvis af forskellige bregner, palmearter og 11 forskellige lemurer. Grundet den rige, unikke natur er området på UNESCOs verdensarvsliste.

Masoala Peninsula

Trekking i Masoala

Masoala Peninsula er tilgængelig fra byen Maroantsetra og strækker sig ud til kysten på et samlet areal på over 230.000 hektarer. Her finder du hele 10 forskellige lemurarter, der iblandt den sky varilemur med dens røde, flammelignende pelsfrakke. Udover lemurer byder nationalparken også på et stort udvalg af fugle og unik fauna.

Du kan for eksempel trekke rundt om Masoala Cape, hvor der er ruter langs stranden, gennem skov og forbi marinereservater, hvor du ender i Maroantsetra. Ruterne er en fantastisk mulighed for at opleve et af verdens smukkeste tropeparadis. Området giver fuldkommen ro i sindet i idylliske omgivelser. Oftest vil du før eller siden skulle sejle i en traditionel piroque båd rundt i området. Der er lavet nogle simple spor og infrastruktur til camping ved reservaterne ved Nosy Mangabe, Ambatoledama, Cap East og ved alle 3 marinereservater. Den hårde trekkingrute fra Maroantsetra til Antahala via Cap East kan tage op til 8 dage. Særligt regnudstyr er nødvendigt, da der i denne region falder mere regn end andre steder på øen.

Ankarana Nationalpark

Trekking i Ankarana Nationalpark

Ankarana er uden tvivl den mest berømte trekkingdestination i den nordlige del af Madagaskar. Nationalparken er omgivet af kalkstenstinder, der slutter sig omkring den tykke, tropiske jungle, de tørre skovområder, dybe grotter og brusende floder.

For at komme ind til centrum af parken kræver det en guide. Du skal være indstillet på at det er hård trekking i høje temperaturer, men oplevelsen og udsynet er i den grad det hele værd. Grundet parkens afsides beliggenhed, har området ikke lidt under den store skovrydning, der ellers har påvirket det meste af landet. Af den grund finder du også store mængder af dyreliv i nationalparken. Den bedste måde at arrangere trekking til dette område er fra byen Diego Suarez. Vi anbefaler at campe mindst to nætter undervejs, for at kunne nå helt ind i reservatet. Der er et campingområde ved indgangen, men faciliteterne er sparsomme. Besøgende bør derfor medbringe eget mad og udstyr. Det bedste tidspunkt at besøge Ankarana Nationalpark er i den tørre sæson fra april til november.

Bemaraha Nationalpark

Trekking og hiking i Bemaraha Nationalpark

Bemaraha blev i 1990 udnævnt til at være på UNESCO’s verdensarvsliste. Nationalparken ligger i den fjerne, vestlige del af Madagaskar og byder på de spektakulære ”Tsingy” kalkstenstinder. For millioner af år siden blev bjergene skabt i havet, hvor koraller og strandskaller ophobede sig og blev sammenstøbt til en 200 meter tyk plade. Efter vandet drev væk, begyndte regnen af erodere på pladens overflade, hvilket har formet klipperne og tinderne, der ses i dag.

I Bemaraha Nationalpark findes der adskillige vandreruter, der krydser parken og belønner dig med udsigtsposter, hvorfra du kan nyde panoramiske udsigter udover det imponerende landskab. Det er let at komme til parken fra byen Bekopata. Vi anbefaler at tage mindst 1 nats camping i området.

Højlandet syd for Antananarivo

Vandring ved Ambalavao

Det sydlige højland har en lang række af fantastiske bjergområder, der er mulige at udforske til fods. Især Ambondrombe bjergene ved Ambalavao fortjener at blive nævnt. Især Anja skoven, der ligger 12 km syd for Ambalavao,  er populær at besøge. Området er fyldt med Ringhalede Lemurer og du har gode chancer for at komme helt tæt på dem.

Her kan man klatre i bjergene, besøge landsbyer, der er specialiseret i at lave traditionel silkevævning, overnatte i bivuak i naturen, besøge dale, klippegrave og nyde udsigten over Anja skoven, tage på ture til guldminer og gamle fæstninger og meget meget mere.

Andringitra bjergene

 Vandring i Andringitra National Park

I den centrale del af Madagaskar, ikke langt fra byen Fianarantsoa, ​​ligger Andringitra National Park. Parken er et fantastisk vidunderland af granittoppe, floder og vandfald, der undertiden omtales som en af de biologiske højdepunkter på Madagaskar. Andringitra bjergene ligger i 650 til 2.658 meters højde. Stedet er verdenskendt for at være et sublimt klatre- og hikingområde.

Der er forskellige vandreruter i området. Blandt andet Asaramanitra-ruten, som er en 6 km. lang rute med hellige kaskadevandfald og grotter. Du kan også vælge Diavolana-ruten, der er 13 km. lang. Den byder på et månelignende landskab. Eller hvad med Imaitso-ruten på 18 km., der byder på en række sjældne lemurarter og fugle i massevis? En anden rute er Isahavato-ruten, der er 15 km. lang med sjældne palmetræer og en naturskabt swimmingpool. Til sidst er der Imarivolanitra-ruten, som er et to dage langt trek, der leder til Madagaskars højeste punkt Peak Boby.

Peak Boby

Pic boby

Peak Boby, også kendt som Pic Boby eller Pic Imarivolanitra, er hovedattraktionen i Andringitra National Park. Det er Madagaskas næsthøjeste bjerg, og det højeste bjerg, det er muligt at bestige. Bjerget blev navngivet af franskmændene efter en hund, som angiveligt var den første til at nå toppen under den første ekspedition. Madagaskeserne fandt navnet stødende, da de mente, at bjerget var helligt og besluttede at ændre navnet til Imarivolanitra, hvilket betyder ‘tæt på himlen’. Men bjerget er stadig bedst kendt som Peak Boby.

Den bedste måde at nyde Andringitra National Park og klatring på Peak Boby er et 3-dages/2-nats trek som minimum. Hvis du ikke er en erfaren vandrer, kan klatring på Peak Boby være en hård omgang. Gode ​​vandresko er et must til turen. Man er ofte alene på trekket og møder kun få mennesker på sin vej. Samtidig giver turen en fantastisk mulighed for at opleve den lokale flora og fauna såsom kamæleoner og endemiske palmearter, der vokser i 2.000 meters højde. Selvom klatreturen kan være en udfordrende og hård tur, bliver du belønnet med, hvad der nok er Madagaskars flotteste udsigt, hvilket gør det alle anstrengelserne værd.

Isalo bjergene

Isalo naturlig pool
Nationalparken Isalo er et område på 815 km2, der gennem mange år har skabt store sandstensformationer og dybe kløfter. Den bedste måde at udforske og opleve Isalo bjergene og dets kløfter, klipper og andre geologiske former er uden tvivl til fods. Der er adskillige ruter at følge sammen med en erfaren guide. Vælger du Tsimaso-ruten, vil du opleve grotter på din vej.  Andalamaike-ruten viser de mange måder, hvorpå planter har tilpasset sig det barske vejr og jordforholdene. Emande-ruten er vidunderlig, hvis du ønsker at se lemurer og nyde omgivelserne ved søen. Namaza-ruten leder dig fra dybe kløfter til azurblå eller sågar sorte swimmingpools.

Ruterne Canyons of Rats og Makis Tour er krævende ruter, der fører til kongeriget af den sidste konge Barabe Ramieba. Her kan du opleve en frodig vegetation og se grupper af lemurer. Malaso-ruten er et let spor, der dækker hele den sydlige del af parken.

Andohahela Nationalpark

Andohahela Nationalpark

Beliggende i Tolagnaro regionen finder du Andohahela Nationalpark, der har en ekstraordinær række af økosystemer på grund af Anosys bjergkæden, der ligger i nærheden. Den østlige tropiske og fugtige skov går over i en tør skov mod vest. Mod syd findes et mellemliggende område, hvor der jævnligt falder nedbør. Det er til gavn for flere af floderne fra bjergene. Mere end 90% af planterne fra Andohahela bruges til traditionel medicin, såsom Jabihy, der anvendes til unge mødre såvel som til balsamering af lig!

Det er muligt at opleve det varierende landskab på både gåben og cykel. Følg eksempelvis ‘Circuit of Malio’-ruten på 10 km, som er et fugtigt lavområde med mange forskellige fuglearter, padder, vandfald og naturlige pools. Denne tur tager cirka 4-5 timer.

Kribler det i benene for at indtage den afrikanske paradisø, så se nærmere på vores rejseforslag til Madagaskar.