Det her vidste du måske ikke om de plettede hyæner i Afrika

Den ådselsædende hyæne er ofte tænkt på som lidt af en skurk og halvvittighed i litteratur og film. Dette giver den uundgåeligt et dårligt ry som værende en god-for-intet leende tyv. Hyænen siges at indeholde alt, hvad der er ondt, og der er også mange myter og legender forbundet med disse skabninger. Det antages fejlagtigt, at hyæner er feje, men faktisk er de skabt til hård konkurrence i naturen og er bestemt ikke bange for deres konkurrenter.

Med alt dyreliv er der en grund til artsspecifik opførsel. Og det er vores job at forstå hver arts rolle i naturen. Den plettede hyæne gør ikke sig selv nogen tjeneste, når de lever op til deres stereotype, men deres rolle i naturen er afgørende. Og det er en spændende oplevelse at få øje på en, der springer over vejen om natten, mens du er ude på natsafari. Ikke kun tjener hyæner en vigtig rolle i naturen, men de fører ofte guider og trackere til spændende rovdyrsobservationer.

Her får du vores fem interessante fakta om den misforståede plettede hyæne

1.  Hyænen er den ultimative opportunist og gennemsøger hele tiden bushveldet for tegn på nylige drab. De lytter opmærksomt efter nødråb fra dyr, der fanges ind af andre rovdyr. Hyænerne ledes direkte til området i håb om at finde et gratis måltid. De stjæler fra leoparder og forsøger endda at fortrænge løver fra et drab. Med deres knogleknusende kæber vil hyænerne fortære alt på et drabssted – ofte ved hjælp af gribbe. De rydder op i alt, hvad der kasseres af de store katte. Hvis det ikke var for hyænerne, ville vi have kirkegårde med knogler, rådnende kød og rodede savanner, der fyldte den uberørte bushmark. I sidste ende fungerer de som en slags pedeller i bushvældet.

2. Hyæner har et fordøjelsessystem af stål og er simpelthen ikke påvirkede af sygt og dårligt kød. Hvis der er syge kroppe, der ligger spredt over landet, vil det påvirke andre ådselsædere og de dyr, der slubrer resterne i sig efter drabet. Hyæner forhindrer faktisk spredning af sygdomme ved at spise forurenede døde dyrekroppe.

3. Den velkendte jublelyd, der giver genlyd gennem natten, er en af ​​de mange vokaliseringer fra en hyæne. En anden lyd, der er synonymt med en hyæne, er dens sjove latter. Mange mennesker tror, ​​at lydene fra hyænen er truende, men hver af deres 14 vokaliseringer er en metode til at kommunikere med deres klanmedlemmer. En hyænes latter er faktisk lig med angst og frygt. Det er et svar på at blive angrebet eller forfulgt fra drabsstedet. Og deres serie af grynt og støn er en del af deres unikke hilse-ceremoni.

4. Interessant nok er hyænen ikke relateret til katte eller hunde, og er faktisk tættere relateret til Virerra Civetta og Genette. Dette er ret forvirrende i betragtning af at disse skabninger har et hundelignende udseende, og hunnerne kaldes tæver.

5. Hun-hyænerne er de dominerende ledere inden for klaner. De er større i størrelse og mere aggressive end deres mandlige pendanter. Hunnerne har desuden en slags pseudo-penis, som har et multifunktionelt formål. Dette vedhæng er faktisk fødselskanalen, og de urinerer også gennem denne kanal. Hyæne-hunnerne føder normalt 2-4 unger, men på tragisk vis kvæles den førstefødte unge ofte på vej ud.

Hyænerne er måske en af ​​de mest fascinerende skabninger i dyreriget og er bestemt mere end bare ådsel, der spiser kød. Agree?