Vindistrikter i Sydafrika i Western Cape

Er du vinelsker og har du hørt om de skønne vindistrikter i Sydafrika i Western Cape? Afrika er generelt ikke kendt for at producere særligt gode vine, men der må Sydafrika siges at være en undtagelse! Vin trives nemlig rigtig godt i et subtropisk klima, hvor somrene er varme og tørre og vintrene er køligere. Det er præcis, hvad Western Cape provinsen i Sydafrika har at byde på. Derfor er denne provins helt optimal til vindyrkning.

Oplev Sydafrikas vinland

Fakta om Sydafrika og vin

Sydafrika har dyrket vindruer i 350 år. Lige siden de hollandske kolonister kom til landet. Landet har intet mindre end 12 store vindistrikter. Det er i dag verdens 9. største vinproducerende land. Det står for ca. 9% af alt den vin, der importeres til Danmark.

Nogle af verdens bedste vingårde ligger i Sydafrika og producerer vin i verdensklasse. De mest populære vindistrikter er Constantia, Stellenbosch, Paarl og vinlandets højborg er byen Franschhoek, der ligger ca. 80 km fra Cape Town. Her ligger mere end 25 verdensberømte vingårde, der hver har deres egne produktioner af vin. I dag findes der flere hundrede smukke vingårde i dette eventyrlige højland, som domineres af bjergene og de smukke sletter, der danner perfekte rammer for vindyrkning grundet de blæsende vinde fra det varme Indiske Ocean og det kølige Atlanterhav.

Der er godt 1.000 km2 vinmarker i landet, hvilket kun er det 20. største i verden, men afkastet pr. hektar er stort – f.eks. det dobbelte af i Frankrig. Den samlede vinproduktion i landets 90 vindistrikter udgør ca. 900 mio. liter, hvoraf omkring halvdelen eksporteres. Branchen er således absolut ikke uvæsentlig for Sydafrikas beskæftigelse og økonomi.

Der findes omkring 5.000 vinbønder, men langt de fleste leverer druer til store kooperativer, der står for vinproduktionen. Kun omkring 250 vingårde, de såkaldte Estates, laver egne vine. Det er herfra, mange af de bedste kommer. De er klassificeret som ”Wine of Origin” med angivelse af druesort, årgang og distrikt. I de sidste 20 år er mængden af især kvalitetsvin steget markant. Der produceres stort set samme mængde af rødvin som af hvidvin i Sydafrika.

Den mest almindelige druesort er den grønne Chenin Blanc, der udgør omkring 20% af produktionen, mens Cabernet Sauvignon med omkring 12% er den mest almindelige blå drue, efterfulgt af Shiraz og Merlot. Der produceres også en del af den blå Pinotage drue, der er en specialitet for Sydafrika.

Druer, Sydafrika, Stellenbosch

Sydafrikas vinhistorie

Pinotage druen blev skabt i 1920-erne på Stellenbosch Universitetet som en krydsning mellem druesorterne Pinot Noir og Cinsault. Sydafrikas første vinstokke var af Chenin Blanch druen og blev plantet af franske nybyggere i området omkring Stellenbosch i 1600-tallet. Det var de Franske Huguenotter der bragte vinstokke med sig under deres flugt fra Frankrig. Den 2. februar 1659 skulle de første druer være blevet presset og dermed startskuddet på landets vinproduktion.

Den historisk set mest berømte vingård er ubetinget Groot Constantia Landgoed Estate for foden af Taffelbjergets sydøstside. Her har man bl.a. produceret den søde muskatvin Grand Constance siden 1685. Det er en vin, som mange af Europas hoffer importerede fra 1700-tallet. Den var blandt Napoleon Bonapartes favoritter.

Oversigt over populære vindistrikter i Sydafrika

Constantia

Sydafrikas ældste vinrute ligger i en forstad til Cape Town lige bag det verdensberømte Taffelbjerg. Det var guvernør Simon van der Stel (der senere gav navn til Stellenbosch), der startede det hele i 1685. Han opkaldte den første farm efter sin datter, Constantia. Efter hans død blev farmen delt op i Groot Constantia, Buitenverwachting samt Klein Constantia. Den sidste farm, Steenberg, er fra 1990. Alle er åbne med smagsprøver. Nogle af dem har fine restauranter. Vinen er selvfølgelig af topklasse. Prøv Klein Constantias dessertvin, Vin de Constance. Den var Napoleons fortrukne, da han sad på St. Helena.

Constantia, Sydafrika

Stellenbosch

Centrum for det hele er universitetsbyen Stellenbosch, der ligger smukt mellem bjergene godt 40 km øst for Cape Town. Her er de fleste kendte og smukkeste gårde, bl.a. Kanonkop, Morgenhof, Rustenberg, Simonsig, Thelema, Vrede en Lust og Hartenberg. Byen huser både et vin- og et brandymuseum, en gammel købmand med et århundrede år gammelt butiksmiljø, men varer og priser er fra vore dage. Hertil kommer kunstgallerier og små, spændende trendy butikker. Gå en tur ad den gamle hovedgade Dorp Street.

Stellenbosch, Sydafrika

Paarl

I nordvest ligger Paarl, hvor mange af Sydafrikas førende producenter bor. Traditionelt brugte de næsten al deres tid på hvidvine, men politiske og økonomiske ændringer har fået vinavlerne til at lægge flere anstrengelser i rødvinene. Middelhavsklimaet hjælper disse anstrengelser. På grund af varmen producerer Paarl nogle af Sydafrikas bedste vine.

Bortset fra beliggenheden kan Paarl ikke måle sig med Stellenbosch. Det er en by som alle andre med butikker, supermarkeder og industri. Men både i byen og oplandet er der en række vingårde, der lokker med oplevelser ud over det sædvanlige, inkl. fornemme køkkener og dejlige hoteller, wellness og afslapning.

Paarl, Sydafrika, Vin

Durbanville

Durbanvilles vinmarker, der ligger på Cape Towns nordøstlige bjerge, har produceret vin i næsten 300 år. I dag er både rød- og hvidvine repræsenteret, med blandt andet en fremragende Sauvignon Blanc og en excellent Shiraz.

Durbanville, Sydafrika, Vin

Franshoek

Sydafrikas gastronomiske hovedstad. Her ligger den ene vidunderlige restaurant side om side med den næste. Der eksperimenteres og serveres. Råvarerne er i top. Kokkene står på række med deres medaljer, og som gæst skal du være forberedt på nogle helt usædvanlige oplevelser med kniv og gaffel.

Elgin

Distriktet Elgin, der ligger øst for Stellenbosch, er et af Sydafrikas nyere vindistrikter og tilbyder et køligere klima end resten af Sydafrika, så vinene fra dette distrikt opnår mere syre, som giver sprøde, elegante vine. Dette distrikt er i stor fremgang, og flere og flere producenter kommer til.

Walker Bay

Walker Bay er en af de nyere, køligere områder på Whale-kysten syd for Cape Town. Her udgør den klassiske Chardonnay og Pinot Noir størstedelen af produktionen. I nord ligger Swartland, hvor regnmængden er begrænset, så vandingen er for det meste kunstig.

Robertson

Robertson ligger 120 kilometer fra Cape Town, langs en frugtbar og varm dal. Både Chardonnay og mousserende vine produceres her. Ligesom i andre distrikter, bliver rødvine mere populære her, hvor den mest producerede er Shiraz.

Har du fået lyst til at udforske Western Cape provinsen og smage på herlighederne, så se vores rejseforslag til Sydafrika og lad dig inspirere til dit personlige livsnydereventyr i det sydafrikanske.