En bæredygtig bestigning af Kilimanjaro er alfa omega for Vores Afrika. Det er nemlig langt fra alle trek, der kan betegnes som bæredygtige. Læs med og find ud af, hvorfor vi godt tør kalde vores rejser til Kilimanjaro for bæredygtige.
Kilimanjaro har tiltrukket eventyrlystne rejsende i årtier. Den isklædte top hæver sig 5.895 meter op over den afrikanske savanne. Bjerget besøges hvert år af mere end 25.000 gæster, der prøver kræfter med det udfordrende trek. Dette giver arbejde til tusindvis af ansatte, der blandt andet arbejder som guider, bærere og kokke for de mange turister. Daglige gøremål såsom transport af udstyr, opstilling af lejre, madlavning og indsamling af affald udføres af bærere og guider.
Uhuru Peak, Kilimanjaros højeste punkt, betyder ”frihed” og det er værd at huske på, når du reflekterer over alle dine spørgsmål vedrørende en bestigning af Kilimanjaro og bjergets trekking-samfund. Frihed fra fattigdom er et af de største spørgsmål på Kilimanjaro, hvor flere omkringliggende områder er fanget i ekstrem fattigdom. At bryde fattigdomscyklussen for mennesker, der bor omkring Kilimanjaro, kan umiddelbart forekomme som en rejse lige så lang som turen op til Uhuru Peak. Turisme kan være et middel til at bryde denne cyklus, men turisme kan, uden at underdrive det mindste, også være ensbetydende med udbytning af lokal befolkningen, som i slemme tilfælde får en forfærdelig behandling.
Det største spørgsmål, når det kommer til ansvarlig turisme på Kilimanjaro, er bærernes rettigheder. De lokale bærere, som bærer dine tasker og udstyr, er altafgørende for disse ture – de gør bestemt forskellen på ens oplevelse på bjerget, uanset om du når toppen eller ej. Og alligevel er der kun ganske få regler for at beskytte dem. Men heldigvis kan du være med til at gøre en kæmpe forskel for disse bærere.
Som de glider op og ned af bjerget, der for de fleste besøgende repræsenterer en udfordring for livet, er det let at kigge på bærere – eller portere, som har de en form for superkræfter. De har bjerget som arbejdsplads og de vandrer op og ned og op og ned igen og igen. De er ubesejrede af højde, tung bagage og kulde. Men at tænke i disse baner er ikke blot naivt, men decideret farligt.
Manglen på respekt for disse portere, der ofte bestiger Kilimanjaro i klip-klapper, bærer bagage på over 20 kg på deres hoveder samt ofte blot får tildelt ét enkelt måltid mad om dagen, kan vi som vesterlandske turister ikke være bekendt. Oven i købet bliver de ofte også pinligt meget underbetalt. Det betyder, at turister, der har betalt tusindvis af kroner for at nyde denne tur, kan klatre sammen med folk, der lever på kanten af fattigdom. Dette er der selvfølgelig ikke så meget at gøre ved, som sådan, men at ignorere porternes rettigheder og at acceptere laveste fællesnævner for deres arbejdsvilkår sætter disse uundværlige afrikanske lokale bærere i højrisiko for skader, sygdomme og endda døden.
Den gode nyhed er, at der er retningslinjer for virksomheder, der tilbyder Kilimanjaro-ture. Den dårlige nyhed er, at disse retningslinjer ikke altid håndhæves, hvilket giver rejseselskaber mulighed for at bestemme selv. Selvom anbefalede lønninger kun er ca. 30 kr. pr. dag, kan portere betales så lidt som halvdelen af dette beløb. Hos Vores Afrika er vi stolte over at gå forrest, når det kommer til ansvarlig bestigning af den gigantiske afrikanske vulkan.
Vi er medlem af Kilimanjaro Porters Assistance Project, der arbejder på at forbedre arbejdsforhold for ansatte i turismesektoren på Kilimanjaro.
Deres indsats er uundværlig for enhver bestigning af Kilimanjaro, men arbejdsforholdene på bjerget har dog, historisk set, været problematiske. Dårlig løn, dårlige arbejdsforhold og dårligt utidssvarende udstyr og problemer med korruption er blot nogle af de problemer, som de lokale bærere har måttet kæmpe med. Derfor grundlagde ildsjæle i 2003 Kilimanjaro Porters Assistance Project, en registeret NGO i Tanzania og en interesseorganisation for de ansatte på Kilimanjaro. Organisationen arbejder målrettet med at forbedre arbejdsforholdene på Kilimanjaro, og dette sker igennem en række initiativer under programmet ’Partner for Responsible Travel’, som vi er medlem af.
Som medlem af Partner for Responsible Travel programmet forpligter vi os som rejsearrangør til at følge et sæt minimumsstandarder. Disse sikrer blandt andet bærere og guider en minimumsløn, adgang til ordentlige telte, soveposer og andet udstyr, 3 daglige måltider, og maks. 20 kg. oppakning. KPAP evaluerer årligt alle medlemmer igennem interviews og undersøgelser blandt bærere og guider. Således tjekkes det hvorvidt de enkelte rejsearrangører lever op til forpligtelserne, og dermed bidrager til ansvarlig og bæredygtig turisme.Resultatet er ikke til at tage fejl af. I gennemsnit modtager de 7.000 guider omfattet af KPAP 30% mere i løn og 99% af dem får 2 måltider eller mere om dagen.
Samtidig forebygger organisationen korruption ved at advokere for gennemsigtige og fair procedurer for betaling af drikkepenge. De udgør en stor og vigtig del af indtjeningen for portere og guider. Derudover har KPAP trænet mere end 1500 portere i førstehjælp og affaldshåndtering på Kilimanjaro. Alle disse tiltag gør, at man som rejsende kan bestige Kilimanjaro med ro i sindet. Det gælder både i forhold arbejdsforhold og sikkerhed. Se efter KPAP logoet, når du vælger arrangør af dit Kilimanjaro-eventyr. På den måde støtter du bæredygtig turisme i Tanzania. Det giver dig selv det bedste udgangspunkt for en sikker bestigning af Kilimanjaro med god samvittighed.
At vælge en ansvarlig Kilimanjaro rejsearrangør er det aller vigtigste, du kan gøre for at forbedre porternes liv. En rejsearrangør, der vil gå langt for at respektere disse porteres menneskerettigheder og levevilkår. Du kan også holde vægten af din taske nede, være medhjælpende til, at dine portere er klædt ordentligt på ved at medbringe dit aflagte tøj og fodtøj på turen, samt betale dine drikkepenge direkte til din porter.
Du kan læse mere om vores rejser til Kilimanjaro her.
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening