World Giraffe Day: 10 facts om giraffen

I anledning af World Giraffe Day den 21. juni, vil vi gerne hylde den smukke og mærkværdige giraf, som findes på de afrikanske sletter. Læs med her om 10 facts om giraffen.

1. Verdens højeste pattedyr

Giraffen er det højeste pattedyr i verden. Dens ben alene er højere end langt de fleste mennesker med en højde på 180 cm. Giraffen fra tå til top er 4,3 – 5,2 meter for hunner og 5 – 6 meter for hanner.

2. Giraffer kan løbe op til 56 km/t

På korte strækninger kan giraffens topfart nå helt op på 56 km/t. Over længere strækninger løber de omkring 16 km/t.

3. For kort til at nå jorden

Et af de sjove facts om giraffen er, at selvom giraffen er et umådeligt langt dyr, er dens hals faktisk for kort til at nå helt ned til jorden. Den må derfor ud i en akavet stilling med forbenene spredt til begge sider, så den kan nå ned til drikkevandet, eller hvad den nu skal bukke sig efter.

4. Giraffer drikker sjældent

Giraffer drikker kun en smule væske i ny og næ. Faktisk behøver de slet ikke at drikke hver dag. Resten af deres væskeindtag dækkes nemlig af de mange planter, de spiser.

5. Giraffer lever et stående liv

Giraffer bruger langt størstedelen af deres liv stående. Det gælder for eksempel også, når de føder og sover. Rimelig imponerende må man sige.

6. Ungerne er hurtigt på benene

Efter fødslen kommer en girafunge på benene i løbet af kort tid, og i løbet af en time kan de gå. Dette er naturligvis programmeret fra naturens side, da girafungen, og dyreunger generelt, er lette byttedyr, hvis de ikke kommer på benene i en fart. I løbet af en uge starter girafungen med at spise blade.

7. Pletterne er som fingeraftryk

En girafs smukke pletter fungerer lidt som menneskers fingeraftryk. Hver print er unikt og du finder ikke to “designs”, der er ens.

8. Kend kønnet på hornene

Både han- og hungiraffer har to horn på toppen af hovedet. Hornene er dækket af hår og kaldes ossikoner. Hornene kan dog give et indikationer på, om der er tale om en han eller hun. Hannerne bruger nemlig hornene til at slås, og det resulterer i, at de slider håret på hornene af. Giraffer med horn uden hår er derfor hanner.

9. Giraffer sover utrolig lidt

I løbet af et døgn sover en giraf kun et sted mellem 5 og 30 minutter. Den lille mængde søvn opnås som regel med få minutters søvn af gangen og små lure, der varer et minut eller to ad gangen. Det er simpelthen for at sikre giraffens overlevelse, da den er ekstremt udsat for angreb fra rovdyr, når den sover.

10. Giraffens usynlige lyd

I lang tid har fagfolk troet, at giraffer ikke siger nogen lyde. Det er dog senere blevet bevist, at de faktisk gør. Giraffer laver nemlig en fløjtelignende lyd og skaber små, høje toner, der ikke kan opfanges af det menneskelige øre. Så der foregår altså en kommunikation mellem giraffer, som vi mennesker ikke kan opfange. Meget sejt, ikke sandt?