World Lion Day: 10 facts om løven

I anledning af World Lion Day den 10. august, vil vi gerne hylde Afrikas smukke kattedyr. Vi har her samlet 10 sjove og interessante facts om løven, så du kan blive klogere på kattedyret, der muligvis er det mest populære dyr på det afrikanske kontinent.

1. De fødes med pletter

Unge løver har små pletter på deres sandfarvede pels. Generelt forsvinder pletterne dog i takt med at løverne bliver fuldvoksne.

2. Manken fortæller en historie

Hanløverne gror som bekendt en imponerende manke. Mankerne bliver op til 16 cm i længden og er et tegn på dominans. Jo ældre løven er, jo mørkere bliver manken. Når det kommer til at tiltrække hunner, spiller manken også en vigtig rolle. Manken beskytter desuden halsen og hovedet fra skader under slåskampe med andre hanløver.

3. Løver kan få deres vand fra planter

Løver er utrolig gode til at tilpasse sig. Faktisk kan de leve i ekstremt tørre områder som Kalahari-ørkenen. Her får løverne det meste af deres vand fra byttedyr og fra særlige planter, de “drikker” af. Det kan eksempelvis være fra en såkaldt tsamma melon.

4. Løver elsker et stort måltid

Løver kan nemlig spise op til 40 kg kød i ét enkelt måltid. Det svarer til omkring en fjerdedel af deres kropsvægt.

5. De jager helst om natten og i stormvejr

Løverne har tilpasset deres øjne til mørket, og det giver dem en kæmpe fordel i forhold til byttedyret, som ser mindre godt i mørke. De smukke kattedyr foretrækker desuden at jage, når der er blæsevejr eller måske ligefrem storm. Det skyldes, at vinden og larmen gør det sværere for byttet at se og høre dem.

6. Løver er det eneste kattedyr, der brøler sammen

Løverne er de eneste kattearter, der brøler sammen – endda de helt små løveunger forsøger at miave med. Brølene kan vare helt op til 40 sekunder og er altså et imponerende stykke musik. Flokken af løver brøler sammen for at markere deres territorie. Brølet kan høres op til 8 km væk.

7. Løver kan løbe op til 80 km/t

Løver kan nå en imponerende fart under jagt, hvor de kan nå helt op på 80 km/t. Alligevel ender jagten i en fiasko uden noget byttedyr i tre ud af fire forsøg.

8. Der findes otte løvearter

Der er to hovedgrupper af løver; den afrikanske og den asiatiske løve. Af afrikanske arter er der syv forskellige slags, mens den asiatiske kun udgør én art.

9. De mest dovne dyr på savannen

Selvom mange tænker løver som kraftfulde og stærke dyr, så er de faktisk overraskende dovne. Løver bruger langt størstedelen af deres dag på at ligge under skyggen af et træ. Faktisk sover løver 16-20 timer om dagen.

10. Hanløverne vejer op til 190 kg

En hanløve vejer i gennemsnit 190 kg, mens hunløverne vejer ca. 125 kg. Det er vigtigt med en styrke og kraft i form af muskler for at kunne forsvare flokken og nedlægge større byttedyr som bøfler, giraffer og mindre elefanter.

Det var lidt facts om løven – Go World Lions Day!