Zambias traditionelle køkken er et sammensurium af farver og smagsinfusioner, der afspejler befolkningens imødekommende og farverige tilgang til livet. Den luksus og høje standard, du finder i landets safariparker og lodges, er ligeledes at finde i maden. Det er bare én af grundene til, at du bør bruge tid på at dykke ned i det zambiske køkken.
I dette indlæg sætter vi fokus på Zambias traditionelle køkken og de mange traditioner, der er forbundet med maden.
Den traditionelle mad i Zambia er centreret omkring den lokale ret nshima. Retten består af en tyk dej, der typisk er lavet af fintmalet majsmel. Nshima findes typisk som tilbehør til ethvert måltid. Dertil serveres ofte en simpel stuvning lavet på grøntsager og til tider med kød. Det kan være en ret som chibwabwa, der består af kogte græskarblade, nødder, tomater og løg eller chidulo lavet på brændte, tørrede bananblade eller bønnestager. Tilbehør som delele eller thelele bestående af grønne grøntsager serveres også hyppigt.
Også tørret fisk og forskellige insekter serveres ofte. Kapenta er en lille sardin fra Lake Tanganyika, der ofte serveres i enten frisk eller tørret form. Det kan også være nilaborre, talapia eller laks fra Kafue, Luapula eller Zambezi floden. Af insekter spises mopane orme, græshopper, larver og bredtæger. Velbekomme, siger vi bare!
I Zambia består en stor del af kosten af lokale frugter og grøntsager, der sammenkoges i en gryderet ofte tilsat enten chili eller hvidløg. Ofte bruges kartofler, kassava, græskar, tomater og løg. Krydderier som kardemomme, spidskommen, gurkemeje, sort peber og karry bruges til at give retterne smag og intensitet. Til at give retterne en cremet og lækker konsistens bruges kokos og kokosmælk.
I Zambia har man kigget mod nabolandet Sydafrika og adopteret grilltilberedningen braai. Her samles familie og venner og nyder aftensmaden tilberedt på grill, som vi kender det fra danske grillaftener. Også det sydafrikanske tørrede kød biltong har fundet vej til Zambia. Det er en lækker lille snack, som går sig godt til en af de lokalt bryggede øl lavet på majs. Det kan være mosi eller chibuku.
I Zambia laves den traditionelle øl på majs eller durra. Historisk set er der igennem tiden blevet brygget meget lokalt øl i de små samfund, som landsbyen samledes om at nyde. Øl brygget på majs produceres også kommercielt, og brands som Shake-Shake og Chibuku er almindelige at finde i supermarkeder og restauranter. Andre populære øl brands er Rhino og Mosi, som du helt klart bør smage, når du besøger Zambia.
Zambiernes favorit drik er den alkoholfrie drik munkoyo, der er lavet på en blanding af majsmel og rødderne fra munkoyo træet. Blandingen kan drikkes med det samme, men for de fleste lokale får den ofte lov at stå nogle dage og fermentere. Drikken kan sammenlignes med en form for smoothie, der smager af sød øl.
Maden der spises i husholdningen er en refleksion af hvilken stamme, familien tilhører. Hos Bemba stammen indgår der som regel meget fisk i husholdningen. Ved Isabi eller Chewa stammen vil du finde overvejende gedekød. Det kommer i sidste ende an på hvilken del af landet, familien stammer fra.
De lokale stammer, der bor i de mere øde egne af landet, kæmper for at fastholde deres madtraditioner og særlige spisevaner. Det er især vigtigt, fordi maden fungerer som et vigtigt samlingspunkt for familien.
I den zambiske kultur er fællesspisning meget udbredt. Familien samles omkring en fælles tallerken, hvor maden er omdrejningspunktet i den sociale aktivitet blandt venner og familie. At spise sammen og deles om maden er en måde at bringe mennesker sammen. Fællesspisningen foregår både i de urbane og mere øde områder af Zambia.
I tilfælde af at du bliver inviteret til et “Zambian Kitchen Party”, har vi blot ét vigtigt råd: Sig ja! Køkkenfesten er en sjov tradition og en fed oplevelse at tilføje til rejsen.
De zambiske køkkenfester er en tradition i forbindelse med bryllupper. Festen fungerer som en form for polterabend, hvor kun kvinderne deltager i selve begivenheden. Den kommende brud får køkkenudstyr, som en hyldest til hendes fremtidige status som hustru. De ældre kvinder lærer bruden om de dybere anliggender i ægteskabet, og de giver deres gode råd til, hvordan man bør opføre sig som hustru.
Det eneste tidspunkt mænd er tilladt adgang, er ved den sidste del af eventen, hvor brudgommen og mændene træder ind i rummet. Årsagen til dette er primært for, at bruden kan vise sin kommende mand frem og understrege for andre kvinder, at han er taget.
Er du blevet inspireret til at dykke ned i den zambiske kultur, kan du læse mere om vores rejser til Zambia her.
Østre Kanalgade 16
9000 Aalborg
60 75 60 75
info@voresafrika.dk
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af Dansk Rejsebureau Forening